Restaurant / Menu

Appetizers

Antipasti Ristornate La Locanda di Pietracupa

Budino di cipolle con salsa di zenzero e coriandolo
(onion pudding with ginger and coriander sauce)
Euro 14,00

Crostone di melanzana filante con mozzarella di bufala, pomodori, capperi e acciughe di Cantabrico
(a thick slice of toasted bread topped with tasty cooked eggplant (aubergine), buffalo mozzarella, tomatoes, anchovies and capers)
Euro 14,00

Tartare di manzo con burrata, salsa verde e scaglie di parmigiano
(beef tartar with burrata, green sauce topped with parmesan cheese)
Euro 14,00

Timballo di farro e coniglio con crema allo zafferano
(a tasty and unusual timbale of cereals (farro) flavored with rabbit meat sauce and saffron cream)
Euro 14,00

Baccalà fritto con cipolle rosse e arancia candita
(fried codfish with Tropea red onion and candied orange peel)
Euro 14,00

First Course

Primi Piatti Menu Ristornate

Pappa al pomodoro con foglie di basilico e tegoline di pecorino
(pappa al pomodoro (fiorentine thick tomato soup) with basil and pecorino cheese(tiles))
Euro 15,00

Pici al coniglio con limone candito
(pici with rabbit meat sauce and candied lemon peel)
Euro 15,00

Risotto allo zafferano con funghi porcini e polvere di funghi trombetta
(saffron flavored risotto with scented porcini mushrooms and Horns of plenty mushrooms powder)
Euro 15,00

Pappardelle di semola con ragù di lepre
(larger homemade fresh tagliatelle dressed with delicious wild hare sauce)
Euro 15,00

Tortelli di baccalà con vellutata di patate e aglio dolce
(salted codfish tortelli with potato and sweet garlic creamed)
Euro 15,00

Tagliolini con ovuli e tartufo
(homemade thinner tagliatelle with courgette flowers, topped with fresh truffle)
Euro 18,00

Main courses

menu secondi piatti

Fritto della Locanda
(boned meat of chicken, rabbit and lamb deep-fried in olive oil together with a mixture of fresh vegetables (courgettes, eggplant, onions, artichokes))
Euro 20,00

Medaglioni di filetti di manzo lardellati con frittelle di salvia
(a tender beef fillet gently cooked and dressed with typical Tuscan lard, garnished with tasty deep fried sage)
Euro 20,00

Agnello alle erbette aromatiche con pomodorini secchi e filamenti fritti di patate
(lamb flavoured with a special scented sauce of aromatic herbs and garnished with dried cherry tomatoes and fried potatoes filaments)
Euro 20,00

Filetto di maiale alle nocciole e fichi con salsa al vinsanto
(a tender fillet of pork with hazelnuts, figs and flavoured with vinsanto sauce)
Euro 20,00

Piccione con vinaigrette tartufata
(asty baked pigeon flavored with delicious truffle vinaigrette)
Euro 20,00

Baccalà con insalata di finocchi, frittelle di grano saraceno e caviale
(codfish with fennel salad, buckwheat fritters and cavial)
Euro 20,00

 

Grid

menu grigliata

Tagliata di bistecca con bacche di ginepro
(grilled T-bone steak served in a different way: thin sliced on fresh vegetables and flavored with juniper berries)
Euro 20,00

Bistecca alla Fiorentina
(the traditional thick T-bone steak grilled in the florentine way)
Euro 55,00 al kg

Cheeses

Menu Formaggi

Selezione di formaggi pecorini e caprini
(an irresistible mix of typical local cheeses. The perfect occasion to taste some gastronomic rarities)
Euro 20,00

Contours

menu contorni

Fagioli all’olio (bean oil)
Insalata mista
(mixed saladoil)
Bietole saltate
(sauteed chard)
Patate rosolate
(fried potatoes)

Euro 6,00